Zdrowa Kobieta dba o swoją tarczycę.
Tarczyca to mały gruczoł endokrynny, wydzielający dwa hormony – trijodotyroninę oraz tyroksynę. Te zaś wpływają na prawidłowy rozwój organizmu, regulują tempo metabolizmu i temperaturę ciała. Wpływają także na pracę układu pokarmowego, kostnego i nerwowego .
Czy dietą można poprawić jej pracę? Oczywiście, że TAK!
Dieta dla zdrowej tarczycy powinna zawierać:
- Spore ilości białka, błonnika,
- Duże ilości warzyw i owoców,
- Pełnoziarniste produkty zbożowe.
W codziennej diecie powinny występować źródła ważnych dla tarczycy składników takich jak.:
- Selen – jaja, produkty mleczne, orzechy, ryby;
- Jod – ryby, sól jodowana, produkty mleczne;
- Kwasy Omega-3 – ryby, oleje rybie i roślinne, siemię lniane, chia.
CIEKAWOSTKA!
Tarczyca nie lubi goitrogenów.
Faktycznie, w niektórych produktach tj. brukselka, brokuł, jarmuż, lecytyna sojowa, tofu, znajdują się antyodżywcze substancje, które mogą wiązać się z jodem i hamować syntezę hormonów tarczycy. Jednak ich ilość musiałaby być naprawdę duża, aby miały istotny wpływ na zdrowie.
A TY JAK DBASZ O SWOJĄ TARCZYCĘ?
Jeśli interesuje Cię temat chorób tarczycy, koniecznie przeczytaj na blogu naszych ekspertek: Dieta w chorobach tarczycy.
W GreenFit Catering znajdziecie specjalistyczne diety pudełkowe stworzone z myślą o osobach zmagających się z chorobami tarczycy (Hashimoto).