Dieta z niskim indeksem glikemicznym Low IG to propozycja dla osób, chcą kontrolować udział cukrów prostych w swoim codziennym menu lub zmagają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej lub po prostu chcą poprawić swoją wrażliwość insulinową, redukując cukry proste ze swojego dziennego menu.
Insulina to hormon o bardzo szerokim działaniu, choć szerzej znany jest on głównie jako klucz otwierający glukozie drzwi do komórek. Mówiąc wprost – insulina odpowiada za regulowanie stężenia glukozy we krwi. Warto jednak wiedzieć, że hormon ten bierze udział między innymi w metabolizmie kwasów tłuszczowych, syntezie glikogenu; chroni także białka mięśniowe przed rozpadem i wpływa na elastyczność tętnic, usprawniając przez to przepływ krwi. Insulina nie jest więc naszym wrogiem, a bardzo cennym hormonem o szerokim spektrum działania.
Kiedy mówimy o insulinooporności?
Insulinooporność to taki stan, w którym spadek wrażliwości komórek mięśniowych, wątrobowych, czy też tłuszczowych, na działanie insuliny zmusza trzustkę do zwiększonego jej wydzielania, aby utrzymać stężenie glukozy we krwi na bezpiecznym poziomie. Z czasem, w wyniku ,przepracowania” trzustki, jej czynność wydzielnicza powoli maleje, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju cukrzycy.
Walka z insulinoopornością to nie tylko walka o lepszy wygląd, czy też samopoczucie, ale, przede wszystkim, ucieczka przed cukrzycą i wszystkimi jej powikłaniami. Przyczyny insulinooporności mogą być pierwotne (genetyczne) lub wtórne. Szczególnie narażone są osoby, w których najbliższej rodzinie występuje cukrzyca lub insulinooporność oraz te osoby, których tryb życia może mieć wpływ na powstanie tego zaburzenia.
Do czynników środowiskowych, wywołujących insulinooporność należą przede wszystkim:
• wysokokaloryczna dieta, bogata w cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe,
• siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej,
• alkohol i papierosy,
• stres,
• niedobór snu.
Odpowiednio zbilansowana dieta, oparta o niski indeks glikemiczny Low IG to klucz do poprawy wrażliwości insulinowej oraz regulacji glukozy i insuliny.
Czym jest hipoglikemia reaktywna i dlaczego warto włączać model diety z niskim indeksem glikemicznym Low IG w wariancie 5 posiłkowym?
Hipoglikemię rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), niezależnie od występowania objawów klinicznych, które u części osób, zwłaszcza chorujących od wielu lat na cukrzycę typu 1, mogą pojawiać się dopiero przy niższych wartościach glikemii. Wartość 70 mg/dl (3,9 mmol/l) należy uznać za stężenie alertowe wymagające spożycia węglowodanów bądź dostosowania dawki leków obniżających glikemię, niezależnie od wystąpienia objawów lub ich braku, w celu przeciwdziałania dalszemu jej spadkowi.
Dotychczas nie ustalono jednoznacznej przyczyny rozwoju hipoglikemii reaktywnej idiopatycznej. Wśród możliwych czynników rozwoju tego zaburzenia wyróżnia się:
- nadmierne wydzielanie insuliny,
- zbyt dużą wrażliwość tkanek obwodowych na działanie insuliny,
- spadek wydzielania hormonów działających przeciwstawnie do insuliny, w tym glukagonu
- poposiłkowa glukozuria.
Podstawą terapii hipoglikemii reaktywnej jest modyfikacja dotychczasowego stylu życia – dieta z niskim indeksem glikemicznym Low IG, redukcja stresu oraz czynników, które będą pogarszały stan psychiczny pacjenta.
Cukrzyca typu 2, a dieta
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną o złożonej etiologii, objawiającą się hiperglikemią na czczo lub w odpowiedzi na spożycie posiłku oraz zaburzeniami w metabolizmie makroskładników. Cukrzyca wpływa negatywnie na funkcjonowanie wielu układów i narządów, przyczyniając się do rozwoju retinopatii, nefropatii, chorób układu krwionośnego, neuropatii autonomicznej prowadzącej do zaburzenia pracy układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego; ma także wpływ na funkcje rozrodcze.
Dlatego dieta w cukrzycy powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana oraz odżywcza. Bardzo istotny jest właściwy rozkład makroskładników – białek tłuszczów oraz węglowodanów. Dieta z niskim indeksem glikemicznym i z wysokim potencjałem antyoksydacyjnym to doskonała propozycja nie tylko dla osób ze zdiagnozowanymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ale także tych, którzy chcą kontrolować spożycie cukrów prostych w swojej codziennej diecie.
Cechy i zalety naszej diety:
- Silny potencjał antyoksydacyjny: Każdego dnia oferujemy szeroki wachlarz smaków, inspirowanych kuchniami z całego świata.
Nasze potrawy są przygotowywane z najwyższej jakości składników, co gwarantuje nie tylko smak, ale i wartości odżywcze. - Ograniczenie cukrów prostych: W diecie Low IG zostały ograniczone cukry proste pochodzące z owoców z dużą zawartością cukru, miód oraz biały cukier. Słodkie drugie śniadania lub podwieczorki słodzone są zamiennikami cukru tj.: erytrytol. Owoce w posiłkach komponowane są ze źródłami białka i tłuszczu, aby zachować niski indeks glikemiczny w daniu.
- Eliminacja wyzwalaczy: Dieta Low IG HIT dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych – białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów, przy jednoczesnej eliminacji produktów mogących potencjalnie wzmagać stany zapalne w organizmie.
- Indywidualne podejście: Każdy z naszych klientów ma możliwość dostosowania kaloryczności diety do swoich potrzeb. Oferujemy różne warianty kaloryczne, dzięki czemu nasza dieta jest odpowiednia zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i tych, które prowadzą bardziej siedzący tryb życia.
- Świeże i naturalne składniki: W naszej kuchni korzystamy tylko z najświeższych produktów, pochodzących od sprawdzonych dostawców. Unikamy przetworzonej żywności, sztucznych dodatków i konserwantów.
- Dieta bez laktozy/ bez pszenicy/ bez drożdży/ z ograniczeniem HIT wyzwalaczy
ZIMOWA PROMOCJA:
KUP DIETĘ NA 4 TYGODNIE, SKORZYSTAJ Z RABATU 12%
KOD: ZIMA
Dominik –
Super – pyszna, świeża dieta – jak dla mnie świetnie przyprawiona. Dostawa na czas.